nedjelja, 16. kolovoza 2015.

Vitamini,minerali i ostali mikronutrijenti

U ljudskom organizmu vitamini,minerali te elementi u tragovima vrlo su važni za odvijanje životno važnih procesa.Sudjeluju u sintezi važnih bjelančevina (kolagen i vitamin C),izgradnji kostiju (vitamin D ,te minerali kalciji i fosfor),gradivni su elementi kose,noktiju(Selen,Cink...) itd.
Ovdje zapravo nemam namjeru analizirati svaki element ponaosob,već dati osvrt na primjere iz današnje prakse ili navika korisnika.
Kao što znamo jedan dio vitamina sintetizira se u našem organizmu(vit D) dok mi unosimo gradivo za isti hranom,neke stvaraju bakterije u crijevima,jedan dio dobivamo iz namirnica(najveći dio),minerale pak u potpunosti unosimo prehranom.
E sad dolazimo do najbitnijeg pitanja,treba li svatko koristiti nadomjestke u svojoj prehrani i da li je to nužno činiti redovito.
Obzirom da se i danas nastavlja vrlo živa aktivnost u provođenju kliničkih istraživanja djelovanja pojedinih elemenata došlo se do spoznaja da su neki čak i štetni u prevelikim količinama(vitamin A,željezo,bakar)premda su nužni u optimalnim dozama.Neki se vitamini ili minerali u suvišku nagomilavaju u organizmu čineći čak i štetu dok drugi bivaju izlučeni (npr:vitamin C ) održavajući optimalnu koncentraciju u organizmu.Kolike su potrebe za pojedinom tvari ovise o više trenutaka u životu čovjeka:dobi,spolu,aktivnosti,zdravstvenom stanju,trudnoći,pregrambenim navikama.
Dakle redovito uzimanje više pripravaka ili komplesa vitaminsko mineralnog sadržaja nije niti nužan niti preporučljiv za svaku osobu i u svakom trenutku.
Potrebu za uzimanjem dodataka u ishrani razmotrit ćemo ako:
se hranimo jednolično ili nismo u mogućnosti jesti raznovrsno(voće,povrće,jaja,meso,mlijeko),ako zbog određenih zdravstvenih razloga ili pak uvjerenja provodimo određene dijetetske mjere,ako smo vegetarijanci,u slučaju dugotrajnih proljeva,izloženosti visokim temperaturama,u slučaju onkoloških ili drugih kroničnih bolesti.
Dodatke prehrani nije nužno uzimati zdravoj osobi koja jede mješovitu hranu i ne poboljeva često.
Optimalan pripravak individualiziran pacijentu i prilagođen potrebama uvijek se može saznati iz
savjeta liječnika ili ljekarnika,dok reklamne informacije pogotovo u medijima treba shvatiti samo kao potsjetnik i poticaj za traženje stručnog savjeta.


Zoran Adžić dr.med



Nema komentara:

Objavi komentar