petak, 9. listopada 2015.

Vitamin D

Vitamin D ili kalciferol pripada skupini vitamina topljivih u mastima,obzirom na steroidnu strukturu i biološku aktivnost prikladnije ga je svrstati u hormone. U suradnji sa hormonom paratireoidne žlijezde,parat hormonom,regulira promet kalcija u organizmu.Važnost D vitamina uočena je kada se njegov nedostatak doveo u vezu sa koštanim deformitetima i krhkim kostima koje su se spriječavale dodavanjem ulja koja obiluju D vitaminom(riblje ulje). 
Vitamin D je zapravo skupina od  7 vitamina koji se suptilno razlikuju u strukturi,ali se u svakodnevnici pod pojmom vitamin D misli na D3 i D2.

Vitamin D stvara se u koži pod djelovanjem UV zraka iz svojih preteča za što je dovoljno kratko izlaganje suncu u trajanju od 15-20 min i to manjeg dijela tijela(lice,ruke) koje omogućuje sintezu dovoljne dnevne količine D vitamina,isti se može unijeti i hranom (riba,meso,mlijeko,jaja).

Dnevna potreba za odraslu osobu iznosi 5-10  μg.Osnovna uloga D vitamina je regulacija razine kalcija i fosfata,čiji nedostatak nazivamo hipokalcemijom ili hipofosfatemijom.
Posljedice takvih stanja mogu biti slabost mišića,bolovi u kostima,spontani prijelomi lošom kvalitetom zubiju

Nove studije pokazuju  da D vitamin igra bitnu ulogu u ukupnom imunitetu organizma(kao stimulator T-limfocita),zatim kao modulator aktivnosti imunološkog sustava(vrlo bitno za cijeli niz autoimunih bolesti),tj kao modulator više od 2000 gena koji sudjeluju u regulaciji zaštitnih mehanizama a pružaju zaštitu od npr.(tumora,dijabetesa i sličnih autoimunih bolesti).
Danas je nedvojbeno dokazana posvemašnja korist vitamina D,premda su istraživanja čini se još uvijek u začetku.