četvrtak, 20. kolovoza 2015.

Vitamin C


Vitamin C (askorbinska kiselina),pripada skupini vitamina topivih u vodi,potreban je za normalne funkcije organizma,rast I razvoj .Vitamin C s obzirom na svoju topivost u vodi održava svoj nivo u urganizmu izlučujući se urinom.

Uloga u organizmu :

-omogućuje stvaranje ožiljaka na oštećenjima u tkivima,sudjeluje u izgradnji kolagena-bjelančevine koja se nalazi npr u: koži,tetivama ili pak krvnim žilama
-sudjeluje u stvaranju I obnovi hrskavičnih tkiva
-svojim antioksidativnim djelovanjem veže na sebe slobodne radikale koji nastaju u procesu stvaranja energije iz hrane ili pak pri pušenju.Obzirom da današnje spoznaje jasno naglašavaju doprinos slobodnih radikala u štetnim procesima kao što su na primjer:srčanožilne bolesti,starenje,artritis ili pak razvoju tumora ,jasna je potreba za dovoljnom razinom C vitamina u organizmu.
S obzirom da ljudski organizam ne može stvarati ili spremati C vitamin vidljiva je potreba za redovitim unosom,
što je dovoljno činiti konzumirajući mješovitu hranu.
Možda će bti interesantno da iskomentiramo jednu od općepoznatih tvrdnji da uzimanje velikih količina C vitamina može spriječiti nastanak prehlade ili ju pak izliječiti,studije su pokazale da se djelovanje može povezati samo sa lakšim podnošenjem ili diskretnim ublažavanjem simptoma.


Izvori C vitamina

Gotovo svo voće I povrće sadrži određenu količinu C vitamina a osobito citrusi ili bobičasto voće,a danas se ponekad I iz marketinških razloga umeće u razne napitke.Kuhanje ili dugo čuvanje namirnica doprinosi razgradnji vitamina C,tako da su najizdašniji izvor sirove namirnice.

Nedostatak C vitamina

Može se manifestirati :anemijom,produljenim krvarenjem ozljeda,češćim infekcijama,gingivitisom,suhom I lomljivom kožom,povlačenjem zubnog mesa,boli u zglobovima….


Preporučene dnevne doze

Količine bi trebalo prilagođavati svakoj osobi individualno uzimajući u obzir spol,dob,aktivnosti isl,dok bi okvirne doze bile : 0-6 mj 40mg
7- 12 mj 50mg
djeca od 1 – 13g polako od 15 mg pa do 45mg
mlade djevojke do 20g 60mg
muški adolescenti do 75mg
trudnice 85mg,dojilje 120mg
Pušači bi preporučene dnevne doze trebali uvećati za 35mg.

Negativne posljedice uzimanja prevelikih količina C izamina

Rijetko se uočavaju,obzirom da se više razine od potrebnih izlučuju,poznati su slučajevi uzimanja I 2g dnevno bez bitnijih teškoća.
Ipak treba znati da su zabilježene probavne teškoće,trbuhobolja ili proljevi.


Reference I poveznice
Sarubin Fragaakis A, Thomson C.The Health Professional's Guide to Popular Dietary Supplements
Institute of Medicine. Food and Nutrition Board.Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids.
Douglas RM, Hemila H, Chalker E, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold.Cochrane Database Syst Rev

nedjelja, 16. kolovoza 2015.

Vitamini,minerali i ostali mikronutrijenti

U ljudskom organizmu vitamini,minerali te elementi u tragovima vrlo su važni za odvijanje životno važnih procesa.Sudjeluju u sintezi važnih bjelančevina (kolagen i vitamin C),izgradnji kostiju (vitamin D ,te minerali kalciji i fosfor),gradivni su elementi kose,noktiju(Selen,Cink...) itd.
Ovdje zapravo nemam namjeru analizirati svaki element ponaosob,već dati osvrt na primjere iz današnje prakse ili navika korisnika.
Kao što znamo jedan dio vitamina sintetizira se u našem organizmu(vit D) dok mi unosimo gradivo za isti hranom,neke stvaraju bakterije u crijevima,jedan dio dobivamo iz namirnica(najveći dio),minerale pak u potpunosti unosimo prehranom.
E sad dolazimo do najbitnijeg pitanja,treba li svatko koristiti nadomjestke u svojoj prehrani i da li je to nužno činiti redovito.
Obzirom da se i danas nastavlja vrlo živa aktivnost u provođenju kliničkih istraživanja djelovanja pojedinih elemenata došlo se do spoznaja da su neki čak i štetni u prevelikim količinama(vitamin A,željezo,bakar)premda su nužni u optimalnim dozama.Neki se vitamini ili minerali u suvišku nagomilavaju u organizmu čineći čak i štetu dok drugi bivaju izlučeni (npr:vitamin C ) održavajući optimalnu koncentraciju u organizmu.Kolike su potrebe za pojedinom tvari ovise o više trenutaka u životu čovjeka:dobi,spolu,aktivnosti,zdravstvenom stanju,trudnoći,pregrambenim navikama.
Dakle redovito uzimanje više pripravaka ili komplesa vitaminsko mineralnog sadržaja nije niti nužan niti preporučljiv za svaku osobu i u svakom trenutku.
Potrebu za uzimanjem dodataka u ishrani razmotrit ćemo ako:
se hranimo jednolično ili nismo u mogućnosti jesti raznovrsno(voće,povrće,jaja,meso,mlijeko),ako zbog određenih zdravstvenih razloga ili pak uvjerenja provodimo određene dijetetske mjere,ako smo vegetarijanci,u slučaju dugotrajnih proljeva,izloženosti visokim temperaturama,u slučaju onkoloških ili drugih kroničnih bolesti.
Dodatke prehrani nije nužno uzimati zdravoj osobi koja jede mješovitu hranu i ne poboljeva često.
Optimalan pripravak individualiziran pacijentu i prilagođen potrebama uvijek se može saznati iz
savjeta liječnika ili ljekarnika,dok reklamne informacije pogotovo u medijima treba shvatiti samo kao potsjetnik i poticaj za traženje stručnog savjeta.


Zoran Adžić dr.med



srijeda, 12. kolovoza 2015.

Sam svoj doktor



Čitam,slušam i razmišljam o novim trendovima u liječenju a osobito samoliječenju.Reklame pršte sa svih strana,lijekovi se mogu
kupiti i preko interneta,nude se pomoćni ljekoviti pripravci koji liječe sve,i na kraju najzanimljivija poruka ...."za sve nuspojave upitajte svoga liječnika ili ljekarnika..".Možda bi najprije laike trebalo upozoriti da ne postoji lijek,pa zapravo niti jedna tvar na svijetu koja jednako učinkovito pomaže svim ljudima a da pritom nema nikakvih štetnih posljedica.
Liječnici i ljekarnici višegodišnjim školovanjem ali i trajnim učenjem te pristupom stručnim izvorima mogu pružiti pravovaljanu informaciju o primjeni i načinu korištenja lijekova..No niti oni nisu u mogućnosti ponuditi stopostotnu valjanost informacija,jer se spoznaje mjenjaju ili je pak jako puno tvari u ponudi.
Zato bi svaki budući korisnik ili kupac lijekova i pomoćnih ljekovitih sretstava trebao razmisliti želi li uzimati nešto što je nabavljeno iz nepoznatog izvora,bez kontrole kvalitete ili primjerenog čuvanja,bez pravovaljanog savjeta kojim se i primjena individualizira te umanjuju potencijalni rizici.
Svjedoci smo eksplozije prevara i sličnih pojava u prometu svih roba pa tako i lijekova,što se može umanjiti samo koristeći legalne i legitimne kanale nabave ili preporuku od strane stručnih osoba.
Možda nije naodmet napomenuti da lijekovi koji se nabavljaju bez recepta svakako nisu beznačajne supstancije,jedino ih koncentracija aktivne tvari,manjak kliničkih spoznaja ili sl razlikuju od "receptnih"lijekova.Većina lijekova u službenoj,"zapadnjačkoj"medicini proistekla je iz prirodnih izvora(biljaka,minerala pa i životinja) ali se danas zbog boljih tehničkih mogućnosti ali i kvalitete konačnog proizvoda proizvode sintetskim putem što ne znači da se iste supstance i dalje ne nalaze u prirodi i oko nas,zato su oprez u primjeni i stručan savjet  nužni jer samo tako možemo izvući maksimum dobrobiti a umanjiti štetu koju dobivamo iz lijekova i "lijekova".
I možda još samo kratak osvrt na jednu,premda baš ne i najsvjetliju činjenicu,novine i portali diljem svijeta ispunjeni su člancima o korumpiranosti farmaceutske struke i medicinskih profesionalaca,no ne zaboravite u zdravstvu radi ogroman broj ljudi i većini je cilj(premda i oni rade za svoje plaće) dobrobit pacijenata i pošten rad,a i zakonska regulativa je izuzetno čvrsto definirana a nadzor rigorozan pa su ovakve situacije ipak izuzetak a ne pravilo.
Eto,mojih 5kn ;)
Hvala vlasniku stranice na prostoru ustupljenom za objavu ovog promišljanja ;)


Zoran Adžić dr.med

Magneziji-važnost za organizam


24. kolovoza 2015g od 16.00  do 20.00 sati u našoj ljekarni mjerenje mineralnog statusa i popust od 20% na proizvode Natural Wealth
http://ljekarnaviskovo.esy.es/

Magneziji je važan regulator funkcije "hormona stresa ,sudjeluje u njihovom otpuštanju(adrenalin) te regulira njihov utjecaj na organizam,djelovanje istih na krvožilni sustav.Izloženost trajnom stresu troši njegove zalihe te se gubi blagotvorni učinak ovoga minerala a opći vitalitet organizma opada,osobe postaju bezvoljne,napete,javljaju se problemi sa snom ili se pak mogu javiti grčevi u mišićima.

Srce i krvne žile


Niske razine magnezija doprinose ubrzanju kroničnih degenerativnih bolesti krvožilja manifestiranih sa nakupljanjem plakova na stijenkama istih.


Blagotvoran u regulaciji stolice

Od zatvora pati velik broj ljudi,svaki peti muškarac i svaka druga žena. Magnezij ublažava zatvor djelujući kao blagi laksativ: omogućuje pravilno opuštanje stijenke crijeva i olakšava uredne kretnje mišića u crijevnoj stijenci,zadržava vodu u stolici što doprinosi mekšem sadržaju koji se lakše otstranjuje iz crijeva tj. kretnje crijeva, zadržava vodu u debelom crijevu, što omekšava stolicu. Magneziji ne izaziva navikavanje a u preporučenim dnevnim dozama od 6mg po kilogramu ili 300-350mg za odraslu osobu mogu ga uzimati i trudnice.

Najizdašniji prirodni izvori magnezija su zeleno povrće,orašasti plodovi te grahorice(soja,heljda) ali i žitarice (ječam),kako se magneziji svakodnevno troši u tjelesnim procesima a dodatno se gubi i znojenjem ili pak uz neke lijekove kao što su diuretici,te bolesna stanja praćena povraćanjem ili proljevom i sl.

Jedna od najznačajnijih studija,preglednih koja je u analizu uključila period sve od 1937g te potvrdila značaj magnezija u metabolizmu čovjeka je objavljena na www.nutritional-magnesium.org. 

Znaci manjka magnezija:


razdražljivost,nesanica,glavobolja,promijene u ritmu rada srca,grčevi i bol u mišićima. 

Zdravlje stopala




Mnogo je bolesti i stanja koja se očituju kroz promjene na stopalima ,od dijabetesa,krvnožilnih bolesti,infekcija isl,međutim utjecaji na statiku,biomehaniku pa i tegobe koje su povezane sa ravnim stopalima-pedes plani su brojna.
Najčešće se očituje bolovima u križima(lumbalnoj kralježnici),bolovima stopala,listova nogu,koljenima,kukovima a ponekad čak i vratnoj kralježnici,tegobe su često izražene pri hodu po ravnoj podlozi ili tijekom stajanja.Loša statika skeleta ubrzava habanje osobito zglobnih površina u velikim zglobovima(kuk,koljeno) a samim time i ubrzavanje promjena koje donosi starenja.


Bez obzira na uzroke danas pokušavamo usporiti štetne procese ili ublažiti posljedice noseći uloške,u zrelijoj dobi ili intenzivnijim vježbama uz uloške u dječjoj dobi.Uložak mora biti individualiziran,izrađen na mjeru i prilagođen obući,poželjno je prekontrolirati karakteristike stopala kod djece unutar 1g a kod odraslih svake 2-3 godine te adaptirati uložak.U slučaju izostanka rezultata potrebno je konzultirati i liječnika,premda korištenje uložaka gotovo uvijek rezultira olakšanjem tegoba.
Za savjete oko opisanih mjera možete se u dolje navedenom terminu bez obaveze obratiti našem stručnom osoblju.

13. i 14. kolovoz 2015h pregled stopala,mjerenje  i savjetovanje od  9 -12 h
                obavijest o novoj akciji i na ovim stranicama 
http://ljekarnaviskovo.com/
https://www.facebook.com/pages/Ljekarna-Vi%C5%A1kovo/1471193929867611