četvrtak, 20. kolovoza 2015.

Vitamin C


Vitamin C (askorbinska kiselina),pripada skupini vitamina topivih u vodi,potreban je za normalne funkcije organizma,rast I razvoj .Vitamin C s obzirom na svoju topivost u vodi održava svoj nivo u urganizmu izlučujući se urinom.

Uloga u organizmu :

-omogućuje stvaranje ožiljaka na oštećenjima u tkivima,sudjeluje u izgradnji kolagena-bjelančevine koja se nalazi npr u: koži,tetivama ili pak krvnim žilama
-sudjeluje u stvaranju I obnovi hrskavičnih tkiva
-svojim antioksidativnim djelovanjem veže na sebe slobodne radikale koji nastaju u procesu stvaranja energije iz hrane ili pak pri pušenju.Obzirom da današnje spoznaje jasno naglašavaju doprinos slobodnih radikala u štetnim procesima kao što su na primjer:srčanožilne bolesti,starenje,artritis ili pak razvoju tumora ,jasna je potreba za dovoljnom razinom C vitamina u organizmu.
S obzirom da ljudski organizam ne može stvarati ili spremati C vitamin vidljiva je potreba za redovitim unosom,
što je dovoljno činiti konzumirajući mješovitu hranu.
Možda će bti interesantno da iskomentiramo jednu od općepoznatih tvrdnji da uzimanje velikih količina C vitamina može spriječiti nastanak prehlade ili ju pak izliječiti,studije su pokazale da se djelovanje može povezati samo sa lakšim podnošenjem ili diskretnim ublažavanjem simptoma.


Izvori C vitamina

Gotovo svo voće I povrće sadrži određenu količinu C vitamina a osobito citrusi ili bobičasto voće,a danas se ponekad I iz marketinških razloga umeće u razne napitke.Kuhanje ili dugo čuvanje namirnica doprinosi razgradnji vitamina C,tako da su najizdašniji izvor sirove namirnice.

Nedostatak C vitamina

Može se manifestirati :anemijom,produljenim krvarenjem ozljeda,češćim infekcijama,gingivitisom,suhom I lomljivom kožom,povlačenjem zubnog mesa,boli u zglobovima….


Preporučene dnevne doze

Količine bi trebalo prilagođavati svakoj osobi individualno uzimajući u obzir spol,dob,aktivnosti isl,dok bi okvirne doze bile : 0-6 mj 40mg
7- 12 mj 50mg
djeca od 1 – 13g polako od 15 mg pa do 45mg
mlade djevojke do 20g 60mg
muški adolescenti do 75mg
trudnice 85mg,dojilje 120mg
Pušači bi preporučene dnevne doze trebali uvećati za 35mg.

Negativne posljedice uzimanja prevelikih količina C izamina

Rijetko se uočavaju,obzirom da se više razine od potrebnih izlučuju,poznati su slučajevi uzimanja I 2g dnevno bez bitnijih teškoća.
Ipak treba znati da su zabilježene probavne teškoće,trbuhobolja ili proljevi.


Reference I poveznice
Sarubin Fragaakis A, Thomson C.The Health Professional's Guide to Popular Dietary Supplements
Institute of Medicine. Food and Nutrition Board.Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids.
Douglas RM, Hemila H, Chalker E, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold.Cochrane Database Syst Rev

Nema komentara:

Objavi komentar